24 juli 2014

Stora likheter mellan 1914 och 2014

Europa idag 2014 påminner starkt om tiden för 100 år sedan, tiden strax före första världskrigets utbrott. Det råder, och rådde, både globalisering och dess motsats. Människor kunde då resa passlöst mellan olika länder. Det fanns tankar om en europeisk union där de nationella gränserna skulle bli mindre viktiga. Samtidigt fanns en stark och växande nationalism.

Idag förklarar forskare en framväxande nationalkonservativ rörelse hos främst den unga generationen i Centraleuropa med att dessa inte har några minnen av krigen som härjade och ödelade Europa. Kanske är det också så att generationen innan velat glömma.
Då fanns det en stark tro på utbytet mellan de Europeiska kulturerna. Även det har vi gemensamt med tiden idag.

EU skapades för att försäkra oss om freden i en tidigare av krig så härjad kontinent. Samtidigt har vi idag en situation där starka krafter i bl a Storbritannien vill lämna EU. Om detta skulle ske kan man verkligen fundera över vad som då skulle ske med och i Europa.

Det finns likheter i stort och i smått. I det lilla tänker jag på att min farfar bytte namn, ev när han flyttade hit från Danmark 1914. Det gick en våg av namnbyte och det gör det även idag. Människor byter namn som aldrig förr, säger man i media. Alltså inget nytt under solen, men förhoppningsvis är vi på något sätt ändå vaccinerade mot det som då ledde fram till och ödelade stora delar av Europa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar