29 sep. 2014

Ett möte på stationen i Garavan

Brev 23 på Läsarbrev kommer från en då nybliven pensionär. På stationen i Garavan strax efter milleniskiftet träffar Örebroparet Per Anger vilket blir en upplevelse för dem.
Vi hade haft den osannolika tillfredsställelsen att möta en livs levande historisk svensk, skriver Kjell och fortsätter, för det mötet känner vi tacksamhet. I dag med SD på marsch har mötet kommit att bli ännu en påminnelse.

Per Anger var legations-sekreterare vid den svenska beskickningen i Budapest. När Tyskland invaderade Ungern våren 1944 upplevde han det förtryck som tog sitt mest extrema
uttryck i deportationen av den judiska befolkningen till Auschwitz.

Per Anger var den person som initierade det svenska arbetet att rädda så många som möjligt undan förföljelse och avrättningar. Han började med att dela ut svenska provisoriska pass, handlingar utan formell legitimitet, som fungerade som en slags dokumentation inför myndigheterna och kom att skydda många. Arbetet fortsatte under allt farligare omständigheter tills den ryska armén ockuperade landet.

Varje år delas Per Anger-priset ur till någon som gjort stora humanitära och demokratifrämjande insatser. Per Anger-priset instiftades av regeringen och delas ut av Forum för levande historia.

Läs brev nr 23 på Läsarbrev

Blond och blåögd - föreläsning av Jeff Werner på Örebro Läns Museum 1 oktober kl 18.30. I samarbete med Sensus. Fri entré.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar