8 sep. 2014

Romerna idag i liknande situation som judarna i Hitlertyskland

Thomas Hammarberg
Vi visste inte, säger människor idag om det som skedde i Tyskland på 1939-45. Men idag 2014 vet vi exakt vad som sker med människor i nöd.
Vad skall våra barn och barnbarn säga om vi inte gör tillräckligt, frågar Thomas Hammarberg på en stiftskonferens i Strängnäs? Att göra som SD säger att hjälpa flyende folk på plats, menar han är bara nonsens. Självklart vill människor stanna i sina hemländer, men när det är omöjligt vad skall de göra då? Sverige och Europas länder måste ge fler möjlighet att komma.

Svenska Kyrkan har varit och är betydelsefull för en tolerant och human flyktingpolitik därför att den så starkt tagit ställning för utsatta människor oavsett kön och ras.
Visst kostar det pengar, menar den förre kommissionären för mänskliga rättigheter. Men det finns andra värden än pengar.

Vad gäller romerna så får de inte arbeten, sjukvård eller sjukförsäkringar i sina hemländer. Vad blir nästa steg i ett främlingsfientligt Europa?

Författaren Jan Guillou har nyss gått ut i media med att svenskarna inte kände till något om judeförföljelsen i Hitlertyskland. På en fråga från auditoriet om vad vi svenskar visste om förintelsen så svarar Thomas Hammarberg att vi i Sverige visst visste, och det redan 1942.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar