31 jan. 2015

50 milj människor på flykt, 49 000 fick asyl i Sverige

Förra året sökte 81000 människor asyl i Sverige. Prognosen för innevarande år är något högre, kanske 100 000. Främst är det syrier, eritreaner, somalier, afghaner och irakier.
Inte alla som söker får stanna här. Under förra året fick knappt 49000 personer uppehållstillstånd i Sverige av asylrelaterade skäl.

Över 50 miljoner är i dag på flykt i världen. Det är fler än någonsin tidigare. I Syrien rasar sedan flera år ett blodigt inbördeskrig och i Irak härjar IS. De flesta söker sig till länderna i närområdet och lever där under miserabla förhållanden. Libanon har den högsta koncentrationen av flyktingar per capita. Även i Bulgarien lever många under förfärliga och omänskliga omständigheter.

Förhållandena gör att människor försöker ta sig vidare och hamnar i klorna på skoningslösa människosmugglare, eller hos s k puschbacks som med våld knuffar ut dem från ett EU-land och därmed inte kan söka asyl. Detta är olagligt, men sker ändå. För tusentals andra människor slutar resan på botten av Medelhavet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar