19 mars 2014

Så behandlar man inte en ung dam

Härom kvällen hade jag besök av två lite äldre damer som inte har datorer. När jag läste för dem ur Hans långa brev från den 9 november 1915 till sin bror Otto i Sverige så sa de båda i mun på varandra att det är ju precis som idag. Och så är det, tiden är en annan, men livet är det samma.

Brodern Hans skriver i brevet om sina problem med sin arbetsgivare. Jag gissar att Hans är elektriker och att han har arbetat avtalad tid d v s tre år och skall enligt avtalet få sitt "Svennebevis", men får det inte. Hans skriver att arbetsgivaren har skapat problem även för tidigare anställda. T ex har arbetsgivaren "blockerat" fackanslutna. Det hörs på tonen i brevet att Hans är stridslysten och starkt ogillar sin arbetsgivare och nu är det strid som gäller.

Något annat som mina två besökande väninnor kände starkt för i brevet är när Hans berättar om det som vi dag kallar för sexuella trakasserier. Det är chefen och arbetsgivaren i samma person som trakasserar sina kvinnliga anställda. Pigorna får inte vara ifred, skriver Hans. Och så berättar han att en piga svarar chefen med en örfil och blir därmed avskedad. Hans försöker gå in som den gentleman han vill vara och t om säger till sin arbetsgivare "att så behandlar man inte en ung dam". Men arbetsgivaren är den som har makten och sätter pinnar i hjulet för vår unge hjälte.

Senare i brevet är Hans hemma och utan arbete och bygger sitt eget lilla elektricitetsverk och så anmäler han sig till facket. Det är ont om pengar och det gäller att snåla. Men lite tur har Hans och han vinner en levande anka och så får han vara med om ett riktigt kalas.

Både fackliga strider och sexuella trakasserier förekommer fortfarande i arbetslivet, dock får man tro och hoppas att den svagares rätt är starkare i dag.

Läs hela brevet Mariebo 9/11-1915Danska brev

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar