23 apr. 2014

Förlovning - där kan förnuftet aldrig få lov att råda

Otto lär ha klagat på att det dröjt med brev från hemmet i Mariebo. Och så kommer då ett daterat i mitten på september 1916. Fortfarande finns inga kommentarer om kriget. Men en skuld debatteras och Fadern avgör den till 10 kr. Tydligen har han hjälpt Otto med inköpet av regnrock. Och Fadern konstaterar att det nu blir dyrare för sonen med både flytt och levnad. Något senare skriver samme Fader att Otto föresten inte berättat vad han får i lön. Och sedan helt plötsligt klämmer han till med att han tycker att Otto faktiskt bort vänta några år med att förlova sig.

Alldeles i slutet på brevet kommer sedan några råd från Fadern som väl känner sin näst yngste telning. Han uppmanar honom att uppträda så lugnt som möjligt och påminner honom om hans temperament.
Genom Moderns skrivningar förstår vi sedan att Otto tills nu förmodligen bott inneboende hos en fru Palm troligen i Malmö. Nu flyttar han längre bort. Vart vet vi inte. Till Karlskrona? I alla fall konstaterar Modern att nu kommer han inte längre att kunna ta sig till Köpenhamn för 1 krona. Modern berättar också att hon har skrivit ett kort till Vera på okänd adress i Ystad och att det haglat i Mariebo, med ungefär samma betoning.

Vi, Ottos efterkommande, minns väl vår farfars temperament om vilket hans far skriver. Vår farfarsfar var nog rädd att det heta humöret skulle sätta stopp för sonens vidare karriär och varnar honom därför. Modern får vi anta deltar i Faderns hälsning till Vera, men inga egentliga gratulationer framförs till förlovningen. Ibland, tänker jag för mig själv, är det mer intressant med det som inte sägs eller i det här fallet inte skrivs. Fröken Vera var nog inte toppkanditaten för sonen, enligt föräldrarna. Men det säger de inte rent ut. De är på sitt sätt solidariska med honom. Fadern och Modern önskar Otto framgång i sitt liv och därefter hälsar de till Vera.
Att sonen inte heller berättar vad han tjänar är också intressant. Är lönen nu så hög att han inte vill skryta eller vad är anledningen? Tydligen har man varit öppen om sådana saker i familjen tidigare. Kanske har det alltid varit så att unga människor går vidare i sina liv och lämnar den föregående generationen efter sig på något sätt?

Nytt brev inlagt på Danska brev, brev nr 11, och nya namn inlagda på Intressanta personer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar