6 apr. 2014

Jag skall lära henne cykla om hon inte kan

Året är 1916 och första världskriget ödelägger Europa i ytterligare två år. Hans har mönstrat. Han trodde att han skulle bli antagen till marinen, men befanns för mager och blev hemskickad. Om sin stora tur skriver han till brodern Otto i Sverige. 23 av hans gelikar hade inte lika stor tur. Hans berättar också i brevet hur det gått för fotbollsligan hemmavid och så om den nya stickkontakten till Moderns elektriska strykjärn. Han oroar sig för att bli utan arbete och kanske måste han därför ta sig till antingen Köpenhamn eller Odense. Lite senare i brevet frågar han Otto om denne skall ut och resa. Själv kommer han nog inte längre än till ön Mön. Jag undrar när jag läser om han avundas de två äldre bröderna som vågat sig ut. Men läget var förstås annat då innan kriget. Einar har gått på sjön och sedan återvänt och blivit murare i Norge. Och Otto fick arbete i Sverige genom ett danskt företag. Det finns nog även annat som lockar den unge Hans. T ex Ottos söta fröken Vera.





På bilden syns i tur och ordning syskonskaran när de var små; Onkel Hans, Onkel Kristian, Onkel Einar, Otto, Onkel Sören och syster Anine (i breven ofta kallad syster).
Fotografiet är taget i Aug. Jörgensens ateljé i Mariebo.

I gårdagens Dagens Nyheter läser jag om att SD´s ungdomsförbund inlett ett formellt samarbete med bl a franska Nationella frontens motsvarighet. Vad skall man tänka om det?



Nytt brev, brev nr 7, samt vykort inlagda på Danska brev
Nya skrivningar under rubriken Samarbeten
Nytt namn inlagt på Intressanta personer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar