28 juni 2014

Tack för brevet med upplysningar om din ekonomiska situation

Det går mot höst nådens år 1917 i Mariebo på Lolland och första världskrigets tredje år. Modern har fyllt år och fått pengar som födelsedagsgåva av Otto. Förmodligen var det en stor gåva och antagligen har Otto just därför med flit försökt att förringa den. Jag gissar att han gör det för att han nu har råd att hjälpa föräldrarna och samtidigt vill han inte att det skall kännas konstigt för dem. Så sent som i förra brevet berättade Modern att hon just omvandlat föregående års födelsedagsgåva till ett blusliv till sig själv. Nu kommer nya pengar.
Modern tänker, i brevet, tillbaka på åren när barnen var små och fanns omkring henne. För henne var dessa år intensiva med de fem barnen som levde och ett som dog. Då var det bara arbete och arbete. Jag önskar jag kunde varit mer för er, skriver hon. Och sedan undrar hon i brevet om de nu vuxna barnen då saknat samvaron. Det är en stor glädje att ni barn klarat er så bra, avslutar hon resonemanget.

Otto har också telefonerat till föräldrarna. I brevpapperet har en tid funnits inte bara fadern murarmästarens namn utan också telefonnumret. Förmodligen var telefon tidigt ett sätt att få firman att fungera. Nu har Otto ringt för andra gången. En telefonist kopplade samtalet och meddelade föräldrarna i luren att nu kom ett samtal från Stockholm. Modern kände genast igen sonens röst, men inte Fadern som förmodligen börjat    På bild föräldrarna som unga                     förlora hörseln. Modern beklagar dock att de hade besök                                                                            hemma så de kunde tala fritt.

Sedan berättar hon att familjen på Hörnet varit hos dem och gissningsvis är det sonen Kristian med familj. Sonen Einar har också varit hemma från Norge och så har sonen i Köpenhamn telefonerat. Anledningen är väl födelsedagen och hon skriver att det var en festdag för henne.
Einar har arbetat några år i Norge, men nu skriver Modern att det är kanske slut med det. De vill nämligen inte att utlänningar skall ta jobben. Ett resonemang som vi ju känner igen rätt väl 100 år senare.

Slutet av brevet handlar om torv. Det finns snart ingen ved i hela Mariebo och nu kommer staden att istället att lukta torv. Om torven kommer att kunna värma dem i vinter, vet Modern ännu ej.

Nytt brev nr 19 inlagt på Danska brev

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar