11 juli 2014

Anine har fått lunginflammation och är på kommunehospitalet

Hos oss nu 2014 är det sommar och semestermånad och livet är lätt. Men i Mariebo är det vinter 1917. Föräldrarna har fått ett kort från enda dottern Anine som arbetar i Köpenhamn. Anine har fått lunginflammation.

Om ett år kommer Spanska sjukan att grassera. Pandemin kommer att härja över hela världen och döda mellan 50 och 100 miljoner människor. Men om detta vet föräldrarna ännu inget.

Tuberkulos, eller lungsoten, däremot var nog mer känt. Smittan sprids med upp-hostningar och drabbar främst klena och äldre personer. Från början är symptomen lindriga och därför kan en smittad lätt själv sprida sjukdomen vidare. Dödligheten var för 100 år sedan stor bland de fattiga i städerna där man bodde i trånga och dragiga bostäder. Näst efter ålderssjukdomar var soten största dödsorsaken. Redan på 1890-talet startades sanatorier. Först på1920-talet kom ett vaccin; calmettevaccinet. På 1940-talet kom  antibiotikan som botemedel.
Anine är inlagd och har hög feber, även om Modern skriver motsatsen. En till familjen nära vän fru Toft har varit och hälsat på Anine på sjukhuset.

Sedan handlar brevet om mer praktiska saker och om något som fortfarande finns i Danmark, nämligen SMÖR. Föräldrarna vill sända lite av det goda danska smöret till sonen i Sverige ett land med stor brist på smör. Först stöter de på patrull, men sedan hittar de en väg. En mansperson boende i Köpenhamn kan ta smörpaketet med sig till inrikesministeriet. Då kommer det att gå. De skall be Toft att bli smörkurir.
Att ta med varor mellan länderna var på den tiden tydligen en komplicerad process med fördel för manspersoner i Köpenhamn.

Läs brev nr 21 på Danska brev

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar