7 sep. 2014

Jag har sålt företaget till en tidigare jordbrukare från Alsö

Anna med liten Sten Otto
Ytterligare ett år har passerat sedan förra brevet. Då föreslog Fadern sonen Einar kompanjonskap i Köpenhamn. Nu är det augusti 1921 när brev nr 33 skrivs. Även denna gång är det Fadern som är avsändare. Han adresserar brevet till sin hustru som han kallar Moder och till Sonen och Svärdottern i Stockholm. Själv befinner Fadern sig i Köpenhamn där vi förstår att han sålt sitt nystartade företag, vilket troligen var en tobaksaffär. På ett år har Fadern alltså avyttrat murarförrättningen i Mariebo och startat på nytt i Köpenhamn. Man kan gissa sig till att det inte heller lyckades honom att driva den lilla tobaksaffären med lönsamhet för nu säljs den, tack och lov till samma pris som Fadern betalade i fjol.

Det är inte otänkbart att förlusten av den högt älskade dottern Anine sammanföll med svårigheterna att få en utkomst på Lolland. Och att detta avgjorde flytt och nystart i den danska kungliga hufvudstaden.
Det lyckades dem inte och nu är den stora frågan var någonstans Fadern och Modern skall bosätta sig. Han ber henne skriva till honom.


Att Modern är på besök hos sonen Otto och svärdottern är nog stort. Några år tidigare skrev Modern då Otto flyttade från Malmö att nu skulle hon aldrig mer kunna besöka honom för att avstånden var så hissnande. År 1921 har det i alla fall blivit av. Modern är hos Anna och Otto i Stockholm medan Fadern gör det som måste göras. För Otto och Anna har året inneburit att de blivit föräldrar till sin förstfödde och ende son, Sten Otto.

Läs brev nr 33 på Danska brev

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar