23 sep. 2014

Vi tackar så mycket för all din godhet mot oss

Gudrun, Otto, Sten Otto och Anna
Det har gått nästan två år sedan förra brevet. Året är nu 1923 då Modern återigen skriver till Otto från Mariebo. Alltså har föräldrarna lyckats komma tillbaka dit där de bodde innan flytten till Köpenhamn.
Förmodligen har det varit tunga år, särskilt materiellt. När de bodde i Mariebo sist var Fadern murarmästare och köpte, byggde och sålde fastigheter. Deras situation har förändrats.

Nu tackar Modern för ett lån som Otto bestått med. Kanske har Otto i något brev frågat något om pengarna, för nu är Modern angelägen att förklara vad de spenderats på. Släktingar har varit på besök, Ottos brorsbarn från Köpenhamn har varit där. Och så har Modern hjälpt Hans med pengar. Det var inte mer än rätt, skriver hon, då du ju har hjälpt oss. Och så förklarar hon att Ottos bror Hans ser ut att svälta. Det är samme broder som i tidigare brev, år 1921, skulle gå till Kungs för att få gifta sig.



I brevet berättar Modern också att Fadern inte längre ser att läsa. Men tydligen kan han ändå ta sig fram på stan och träffa bekanta för en pratstund.
Vi får också veta att den lilla familjen Otto startat i Stockholm nu utökats med en dotter. Det är Gudrun som kommit till världen. Svärmodern i Danmark skriver några rader enbart till den nyblivna tvåbarnsmamman Anna. Modern frågar om Anna är nöjd med hembiträdet? Att ha ett hembiträde skulle nog varit en ouppnåelig lyx för Modern i Danmark. Sonen hennes i Sverige har kommit upp sig.

Läs brev nr 38 på Danska brev

Läs om vernissagen nu på lördag 27/9 kl 13.00 i Hållstugan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar